Scooter nedir? Scooter ne demek?

Scooter nedir? Scooter ne demek?

Scooter nedir ve dilimize hangi kelimelerin türemesiyle gelmiştir? Bu yazımızın konusunu “scooter ne demek?” sorusuna yanıt vermek için kaleme alıyoruz.

Scooter, dilimize yabancı dillerden geçmiş bir kelimedir. Türk Dil Kurumu (TDK), scooter kelimesine henüz bir karşılık bulamasa da internetteki arama sonuçlarında çok çeşitli kelimeler karşınıza çıkar. Tabi bu kelimelerin temelinde espri amacı yatmaktadır. Yoksa kim scooter kelimesinin karşılığının “iki tekerlekli kaptıkaçtı” diye kullanır ki?

Scooter kelimesinin yapısına baktığımızda yabancı bir kelime olduğunu anlayabiliyoruz. Scooter kelimesi İngilizce kökenlidir. İngilizce “scoot” kelimesinden türemiştir. Türkçe karşılığı “birden kaçma(k)/koşma(k), fırlama(k), seğirtme(k)” olan scoot kelimesine İngilizcede bir fiili gerçekleştireni belirtmek amacıyla kullanılan “er” takısı getirilmiştir. Yani scooter kelimesini birden kaçan, seyirten, fırlayan anlamlarıyla yorumlayabiliriz.

Scooter Ne Demek?

 

Scooter, dilimize ilk başlarda bir motosiklet türü olan araçlar için kullanılmak amacıyla girmiştir. Hatta Wikipedia’da “Scooter, genelde 50 ila 800 cc arası motor hacmine sahip, otomatik vitesli, küçük tekerlekli, kaportalı, daha çok şehir içinde kullanılan bir motosiklet türüdür” olarak açıklanmıştır.

Ama biz bu yazımızda motosiklet olan scooterı değil de iki tekerlekli kaptıkaçtıyı irdeleyeceğiz ?

 

 

Scooter Nedir?

Scooter kelimesini çeşitli yabancı kaynaklardan bakarsak sorumuzun yanıtını kolaylıkla aldığımızı göreceğiz.

Cambridge Sözlük’te scooter şöyle açıklanmıştır; iki veya üç küçük tekerlekli çocuk aracıdır. Dar bir tahtanın tabanına ve ön tekerleğe bağlı uzun dikey bir tutamağa bağlanmıştır. Bir ayağı tahtada durarak ve diğer ayağı ile yere iterek basar.

Başka bir yabancı kaynakta; ön tekerleğe takılmış dik bir direksiyon kolu ile birlikte iki tekerlek arasına monte edilmiş dar bir basamaktan oluşan, çocuğun ayakla hareket ettirdiği bir araçtır.

Yukarıdaki iki açıklamada da görüldüğü gibi scooterlar ilk olarak çocuklar için üretilen oyuncaklardı. Zamanla yetişkinler için de tasarlanıp üretilmeye başlandı. Yetişkin scooter kullanıcılarının artmasıyla bu oyuncak/taşıtların kullanımı yaygınlaştı.

Günümüzde scooter kullanımının daha da genişlemesi ve yaygınlaşmasını sağlayan diğer bir gelişme de elektrikli scooter üretimleri oldu. Özellikle batarya/enerji depolama alanındaki gelişmelerle birlikte elektrikli taşıtların hayatımıza girmesi hızlı oldu. Bu alanda scooterlar da yalnızca eğlence amaçlı kullanımdan çıkıp ulaşım amaçlı kullanıma da girmeye başladı. Özellikle son yıllarda dünya genelinde artan scooter paylaşım sistemleri, ulaşım için scooter kullanımını artırdı.

Scooter Nedir Anladık mı?

 

Bu yazımızda scooter nedir ve ne demek sorularına yanıt vermeye çalıştık. Önümüzdeki yazılarda elektrikli scooter, scooter paylaşım sistemleri ve dahasını detaylı olarak sizlerle paylaşacağız.

Caddeler sizi bekliyor. Hadi durma, SCOOTER AL!

 

 

Etiketler: scooter, ne demek, nedir, anlamı, scooter ne demek
Mart 19, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR