Elektrikli Scooter Nasıl Şarj Edilir? Kaç Saatte Şarj Olur?

Elektrikli Scooter Nasıl Şarj Edilir? Kaç Saatte Şarj Olur?

Elektrikli scooter nasıl şarj edilir ve kaç saatte şarj olur sorularına bu yazımızda yanıt vermeye çalışacağız. Elektrikli scooterları şarj ederken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden ve önemli noktalardan bahsedeceğiz.

Elektrikli scooter, adından da anlaşılacağı üzere elektrikle çalışan mikro mobilite araçlarıdır. Ulaşımı eğlenceli ve kolay hale getiren bu mini araçlar, üzerlerinde batarya (pil) ve elektrik motoru bulundururlar. İtmeli mekanik scooterlardan en büyük farkları da bu motor ve batarya sistemleridir.

Elektrikli scooterlar genel çalışma mantıkları itibariyle bataryaları şarj edilir. Gidondan motora akım verilmesine yarayan gaz pedalı vasıtası ile motorun enerjilenmesi ve hub şeklinde olan motorun tekeri döndürerek scootera hareket vermesi sağlanır.

Elektrikli scooterlar ilk başlarda kuru akü olarak tabir edilen akümülatörler ile üretilirken gelişen batarya teknolojisi ve düşen pil maliyetleri ile birlikte Lityum İyon pil teknolojisine kavuşmuşlardır.  

Lityum iyon pil (Li-ion) bir çeşit yeniden doldurulabilir pillerdendir. Ağırlık/hacim ile depoladıkları enerji oranından dolayı günümüzde çok kullanılan ve tercih edilen pil çeşitlerinden olmuşlardır. Bu pillerde hafıza etkisi yoktur ve kullanılmadıkları zamanlardaki enerji kayıpları yavaştır.

Scooter bataryaları, şarj edilebilir 18650 pillerinin paketlenmesi ile oluşturulur.  “Nedir bu 18650 pil?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Şöyle açıklayalım;

Günümüzde birçok kişi tarafından yanlış bilinen 18650 pil kelimesi, 18650 MAh gücünde olan pil sanılıyor. Aslında 18650 pil, lityum iyon pillerden olup yeniden şarj edilebilir pil anlamına gelmektedir. 18650 ismini de boyutlarından almaktadır. 18650 pil; 18 mm’lik bir çapa ve 65 mm’lik bir boya sahiptir. 18650 Pil modelindeki 18 çapı, 65 boyu ve 0; pilin biçimini simgeler. 0, 18650 pil modelinin silindir şeklinde bir pil olduğunu simgeler. Bu kısa bilgiden sonra konumuza dönelim.

 

Elektrikli Scooter Nasıl Şarj Edilir?

 

 

Elektrikli scooter nasıl şarj edilir sorusuna uzun uzadıya cevap vermemize gerek yok. Kısaca; elektrikli scooterlar günlük kullandığımız 220 Volt topraklı prizden şarj edilirler. Yani evlerimizde, ofis ve yaşam alanlarımızda, günlük kullanımda rastladığımız elektrik prizlerinden şarj ederiz.

 

Elektrikli scooter şarj cihazına sahip olmanız gerekmektedir. Her scooterda giriş voltajı farklı olabileceğinden kendi scooterınıza uygun şarj cihazı kullanmanız gerekmektedir. Scooter modeline göre şarj yuvasının adeti de değişir. Bazı scooterlarda çift şarj yuvası olurken genellikle çoğunda da tek şarj girişi vardır. Çoklu şarj girişi olan scooterlarda birden fazla şarj cihazına ihtiyacınız olur.

 

 

Elektrikli Scooter Kaç Saatte Şarj Edilir?

 

 

Elektrikli scooterlar kaç saatte şarj edilir? Elektrikli scooterlar batarya kapasitesi ve diğer teknik özelliklerine göre çeşitli saat aralıklarında şarj edilebilirler. Şarj edilebilme süresi bataryanın kapasitesine bağlı olarak da uzar veya kısalır. Ayrıca yukarıdaki paragrafta da bahsettiğimiz gibi bataryada bulunan şarj girişi sayısına göre de bu zaman kısalabilir. Örneğin bazı scooter modelleri 2 şarj girişine sahiptir. Bu tür elektrikli scooter modellerinde şarj etme işlemi yapılırken iki farklı şarj aleti kullanılması süreyi de yarı yarıya düşürecektir.

Genellikle scooter modellerinin 10Ah batarya kapasitesine sahip olduğunu düşünürsek tam şarj süresi de 4-5 saat olarak belirtilebilir. Bu saat aralıkları scooter üreticileri tarafından kullanıcılara teknik özellikler arasında verilir. Bu sürenin bataryayı sıfır şarj değerinden tam şarj değerine gelene kadarki süre olduğunu da hatırlatırız.

Önümüzdeki yazılarda elektrikli scooter şarj ederken dikkat etmeniz gereken kurallardan ve scooter bataryalarının ömürlerinden bahsedeceğiz. Burada verdiğimiz bilgiler sizleri bilinçli bir scooter kullanıcısı yapma amacı taşımaktadır. Sizler de yorum ve düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

Kazasız sürüşler dileriz.

 

 

Etiketler: elektrikli scooter, elektrikli, scooter, escooter, kick, kickscooter, nasıl, şarj, edilir, nasıl şarj edilir, şarj adaptörü
Nisan 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR